U wilt uw bedrijf te verkopen. Belangrijk is om dat zorgvuldig aan te pakken en u goed voor te bereiden. Hieronder volgen wat algemene richtlijnen.

Waardebepaling

Er zijn diverse manieren en specialisten om de waarde van uw bedrijf te bepalen. Dat kan verschillende resultaten geven.

Kopers vinden

Wat is de ideale koper voor uw bedrijf? Het is handig en informatief potentiële kopers vooraf door te lichten.

Verkoopdocumentatie

Kopers willen zo veel mogelijk informatie alvorens zij een bod uit brengen. U heeft zorgvuldig opgestelde verkoopdocumenten nodig zoals onder meer:

  • Kort profiel om de interesse van kopers te wekken
  • Geheimhoudingsovereenkomst
  • Verkoopbrochure met basis informatie

Kopers benaderen

Het verkopen van een bedrijf is een tijdrovende en gecompliceerde onderneming. Het is daarom raadzaam het benaderen van potentiële kopers aan een specialist over te laten.

Kennismaking kopers

Met de eerste serieuze kandidaten plant u een kennismaking met als doel: wederzijdse informatie uitwisseling. De potentiële kopers kunnen op basis daarvan een eerste bod uit brengen en u weet met wie u te maken heeft en wat er na overname met u bedrijf gebeurt. Pak een eerste kennismaking professioneel aan want het is het begin van de onderhandelingen.

Onderhandelen

Na ontvangst van de eerste biedingen plant u vervolggesprekken. Het doel is te achterhalen wat de rek in de biedingen is. Onderhandel niet zelf maar schakel in deze fase een specialist in.  

Koopovereenkomst

Als er een overeenstemming is bereikt met een koper, wordt de koopovereenkomst opgesteld waarin onder meer zijn opgenomen: de overnameprijs, de betaling, garanties en de ontbindende voorwaarden.

Boekenonderzoek

Na ondertekening van de koopovereenkomst volgt het boekenonderzoek door de koper. De koper heeft een onderzoeksplicht  en u als verkoper heeft een meldingsplicht. Dit hoort bij de bedrijfsovername en er wordt van beide partijen verwacht dat ze hier zorgvuldig mee omgaan. De koper zal toetsen of de door de verkoper verstrekte informatie klopt en of er nog relevante zaken spelen.

Afronding

Als het boekenonderzoek naar tevredenheid is afgerond wordt koopsom voldaan en kan tot levering worden overgegaan.

Het is gebruikelijk dat de verkoper bijdraagt aan een soepele overdracht van de onderneming. In de praktijk betekent dit dat u enige tijd nog verbonden bent aan uw (voormalige) bedrijf. Hou deze periode zo kort mogelijk.

Expertise en advies bij verkoop

Aangezien de verkoop van een bedrijf complex is kunnen wij ons voorstellen dat u behoefte heeft aan meer informatie en advies. Neem daarom contact op met onze specialisten en experts op dit gebied. Zij kunnen u begeleiden bij de verkoop van uw bedrijf en de beste resultaten voor u realiseren.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 74

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op