In verschillende situaties kun je overwegen om een bedrijf over te nemen:

  • je wilt voor jezelf beginnen
  • je ziet potentie in een bedrijf welke goed als bedrijfsonderdeel zou kunnen functioneren om zo het bedrijf sneller te laten groeien
  • je wilt je bedrijf laten groeien door een concurrerend bedrijf over te nemen (vijandige overname)

Als je voor jezelf wilt beginnen, maar je wilt niet vanuit het niets een onderneming starten of opbouwen, dan is een aardig alternatief om eens te bekijken of je een bestaand bedrijf kunt overnemen. Het overnemen van een bestaand bedrijf heeft een aantal voordelen. Een bestaand bedrijf heeft immers al een klantenkring, ervaren personeel en faciliteiten. Financiering vinden voor de overname van een bestaand bedrijf is makkelijker dan voor de start van een nieuwe onderneming. Wel is er meestal meer geld nodig.

Hoe neem je een bestaand bedrijf over?

Als je een bestaand bedrijf wilt overnemen, dien je een beeld te krijgen van wat voor type bedrijf je zoekt en wat de risico's van overname zijn. Verstandig is om direct vanaf het begin van je zoektocht een planmatige aanpak te hanteren. Neem de tijd om alles goed te analyseren en voor te bereiden.

Kosten

Houd rekening met extra kosten buiten de koopsom rond de overname van een bedrijf. Het kan verstandig zijn om een B.V. op te richten. Op deze wijze kun je de deze kosten (inclusief de BTW) aftrekbaar maken.

Overname bedrijf zonder eigen vermogen

Heb je geen eigen vermogen? Het is ook mogelijk om zonder vermogen een bedrijf over te nemen. Dit speelt met name bij mensen die ondernemer willen worden en nog een een vaste baan met een vast salaris hebben. Je kunt dan bij de bank op basis van je salaris een persoonlijke lening aanvragen. Eventueel kun je deze laten aanvullen met een verhoging van je kredietruimte. Je hoeft dan niet aan de bank uit te leggen wat je met deze lening gaat doen. Je moet wel rente afdragen en maandelijks aflossen.

Investeerders

Als het bedrijf genoeg groeipotentieel heeft kun je overwegen om er een investeerder bij te betrekken. Geld is voor investeerders meestal geen probleem, maar ze zullen je voorstellen wel kritisch en zakelijk bekijken. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld ex-ondernemers. De meeste hebben ruime ervaring met de opbouw en verkoop van bedrijven en vinden het ook leuk om nieuwe ondernemers te begeleiden. Als ze er vertrouwen in hebben dat jij een succes van je onderneming kan maken zijn ze vaker meer bereid om risico te nemen dan formele investeerders.

Nadeel van deze vorm van financiering is dat je een gedeelte van de zeggenschap verliest.

Doorlichten financiƫn

Als je een bedrijf hebt gevonden wat je wilt overnemen laat dan de financiƫle gegevens zo spoedig mogelijk door een expert beoordelen. Deze kan direct zien hoe het bedrijf er voor staat en of de vraagprijs in in de juiste verhouding staat tot de waarde van het bedrijf. Win zeker ook advies in bij een overname adviseur.

Informatie

Win informatie in over het bedrijf door onder meer gesprekken te voeren met medewerkers, en klanten.

Onderhandelen

Onderhandelen over de overname is een vak apart. Wanneer je een bedrijf gaat kopen ga dan niet zelf onderhandelen maar laat dit door een expert doen.

Contracten en concurrentiebeding

Neem in het koopcontract een concurrentiebeding op. Zo'n beding zorgt ervoor dat de verkoper een bepaalde periode niet direct of indirect actief mag zijn in een concurrerend bedrijf. Ga niet akkoord met een koopovereenkomst zonder concurrentiebeding.

Laat ook altijd je contracten goed doornemen door overname-specialisten. U kunt via deze site in contact komen met goede juristen en advocaten die gespecialiseerd zijn rond bedrijfsovernames.

Korte overdrachtsperiode

Na de verkoop blijft de verkoper ten behoeve van een goede overdracht soms een bepaalde periode verbonden aan het bedrijf. Zorg dat hij je zo snel mogelijk introduceert bij belangrijke relaties en ook zo snel mogelijk zijn kennis aan je overdraagt. Houd de overdrachtsperiode zo kort mogelijk.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 74

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op