Management verlaat het bedrijf
Het kan zijn dat onder het oude management de organisatie niet lekker loopt en er worden slechte cijfers gedraaid. Ook kan het zijn dat het management de boel simpelweg wil verkopen om van de oude dag te kunnen genieten. In elk geval zijn er investeerders van buitenaf gevonden die in de onderneming nog leven zien. Het huidige management wordt dan uitgekocht middels een Management Buy In.
Bij een Management Buy In kan sprake zijn van een doorstart van het bedrijf, waarbij het nieuwe management nieuw leven in de onderneming pompt. Deze manier van verkoop van uw aandelen kan mogelijk ook beter zijn aangezien u niet wilt dat uw onderneming na de verkoop ophoudt te bestaan. Laat u dan ook uitvoering inlichten betreffende de aankoop en verkoop van aandelen bij een bedrijfsovername.
De tegenhanger van Management Buy-In is management Buy-Out.
Management Buy Out
Bij management Buy-Out krijgt het management binnen de onderneming de mogelijkheid om een belangrijk meerderheidsbelang van de aandelen te verkrijgen, waarmee deze in wezen de eigenaar van de onderneming wordt. De nieuwe manager weet hoe de organisatie er momenteel aan toe is. Dat wil zeggen dat hij kennis heeft van de financiële gezondheid van de zaak. Daardoor is het mogelijk een waardebepaling vast te stellen. Dit maakt het voor hem dan ook makkelijker om garanties van de verkopende partij te bedingen.
Daarbij zal een beperkte due diligence nodig zijn om de risico’s op de investering te kunnen beoordelen. De reden van de manager om de oude eigenaar uit te kopen is omdat onder de leiding van de nieuwe manager de zaken beter geregeld worden en mogelijk een hoger rendement op de verkopen kan worden behaald.