Indien u voldoende reserve kapitaal binnen uw onderneming heeft, dan kan het mogelijk zeer interessant zijn om een bedrijfspand te kopen in plaats van te huren. Er wordt namelijk direct geïnvesteerd in het bedrijf. Binnen de vastgoed sector zullen bedrijfspanden op een zeer geschikte locatie zijn gesitueerd en dan is het op de lange termijn eveneens een investering met winst oogmerk. Indien u namelijk een bedrijfspand huurt bent u altijd dat bedrag kwijt, bij koop van een bedrijfspand steekt u uw eigen vermogen in uw eigen pand. De waarde van een pand zal op de lange termijn groeien en daarmee is vastgoed ook een goede manier om uw eigen bedrijfsvermogen te beschermen.

Wanneer een bedrijfspand kopen?

Zodra de economie in een recessie zit, is het voor uw onderneming ook onduidelijk hoe uw afzetmarkt zich met de tijd gaat ontwikkelen. In dat geval kunt u zekerheidshalve beter even wachten totdat de kentering in de markt zitten. Wanneer is die kentering dan zult u zich afvragen? Wel een bekend gegeven is dat de markt aan de vooravond van groei staat indien de uitzendbureau’s aantrekkende cijfers laten zien. Dan is het dieptepunt geweest en heeft u een goede kans om relatief goedkoop aan een mooi bedrijfspand te komen. Met de stijgende economische groei zal tevens de vraag naar vastgoed toenemen waarmee het effectieve eigen vermogen ook gaat stijgen. Een goed moment voor uw bedrijfsreorganisatie.

Locatie, locatie, locatie

Gerenommeerde vooraanstaande bedrijven en financiële instellingen willen allemaal een bedrijfspand op een toplocatie hebben. Daartoe dient dan uiteraard ook eigen en eventueel vreemd vermogen voor vrijgemaakt worden. Een bedrijfspand kopen op een toplocatie kost namelijk meer geld. U wilt namelijk net als andere bedrijven in het zakelijke hart van Nederland verkeren. Andere bedrijven gaat het mogelijk meer om goede aan- en afvoer methoden. Dit is vaak afhankelijk van hoe u uw producten over de afzetmarkt gaat verspreiden. Voor bulkgoederen en grondstoffen vervoer zult u al snel in de nabijheid van een haven een bedrijfspand moeten kopen. Gaat het om kleinere producten dan kan aan transport via de weg of trein worden gedacht. Uw locatie keuze is daarom dan ook essentieel. En daar komt dan bij dat dergelijke locaties zondermeer gewild zijn. Iedereen wil namelijk op de meest efficiënte wijze zijn producten laten vervoeren en dus aan de man te brengen.

BTW voordeel oud bedrijfspand

U heeft niet het kapitaal om een nieuw bedrijfspand te laten bouwen, echter een andere mogelijkheid is de koop van een oud bedrijfspand. Enerzijds zijn oude bedrijfspanden mogelijk goedkoper, waarnaast tevens geldt dat bedrijfspanden ouder dan twee jaar zijn vrijgesteld van BTW heffing. Het kopen van een ouder bedrijfspand of tweede hands bedrijfspand kan dan voor u ook uitkomst bieden. Houdt er wel rekening mee dat u naast de aankoopkosten van het bedrijfspand, rekening moet houden met makelaars-, notariskosten en overdrachtsbelasting. In tegenstelling tot de woningmarkt is voor de bedrijfspanden markt de overdrachtsbelasting niet verlaagd en dient u blijvend 6% te betalen.

Financiering aankoop bedrijfspand

U heeft onvoldoende vermogen om het bedrijfspand te financieren, echter uw onderneming is in de groei. Het is dus noodzakelijk dat u een bedrijfspand verkrijgt. De bank ziet uw plannen wel zitten en verstrekt u een bedrijfshypotheek. Dit kan ook gunstig voor u zijn aangezien de mogelijkheid bestaat om 80% aflossingsvrij te laten zijn, waarmee u dus voornamelijk rentekosten betaalt. Deze rente kosten kunt u uiteraard aftrekken voor de belasting. Het kan zijn dat u met de looptijd van de bedrijfshypotheek ook het bedrijfspand in eigen bezit willen hebben. Daartoe kunt u met de annuïteiten bedrijfshypotheek over de looptijd rente betalen en aflossen. U betaalt dan eerst relatief veel rente en weinig aflossing, waarna dit met de tijd verandert naar weinig rente en meer aflossing. Zo bent u over de gehele looptijd zeker van een vast maandelijks bedrag. Wilt u dan daarnaast 100% garantie geven dat uw onderneming altijd aan de wederzijdse verplichting voldoet kunt u daartoe een escrow overeenkomst afsluiten. Heeft u dan ook juridische vragen bij de overname van een bedrijfspand, dan helpen wij u graag! Van het inschakelen van een advocaat bij bedrijfsverkoop krijgt u beslist geen spijt.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 74

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op