Het overnemen van een bedrijf

Wanneer u uw onderneming wilt laten groeien dan is het een optie om een ander bedrijf over te nemen zodat uw bedrijf groter wordt. Bij het overnemen van een bedrijf komt natuurlijk wel een hoop kijken en dit vraagt dus om een strakke voorbereiding en uitvoering. Hierbij is het erg belangrijk dat u een duidelijk profiel opstelt van het soort bedrijf waar u naar op zoek bent. Denk hierbij aan de volgende elementen:

  • Omvang
  • Bedrijfscultuur
  • Samenwerkingsvorm
  • Marktprofiel
  • Financiele criteria

Op deze manier kunt u een bedrijf vinden wat perfect aansluit bij de persoonlijke wensen van de onderneming. Wanneer u een of meerdere bedrijven heeft gevonden dan is de volgende stap om contact te leggen met deze klanten. Het is hierbij zaak dat u ze tactvol en op tijd benaderd. U kunt ook een adviseur inschakelen om uw identiteit nog niet te verhullen.

De onderhandelingen

Bij een bedrijfsovername komt natuurlijk erg veel kijken en er zullen veel afspraken moeten worden gemaakt. Het is daarbij zaak dat u goede onderhandelingen maakt zodat uiteindelijk iedereen tevreden is. Wanneer de bedrijfsovername een strategische overname is dan moet u rekening houden met een integratieproces van beide ondernemingen. Hiervoor kunt u eventueel een speciale taskforce voor aanstellen die deze integratie begeleidt. Zowel de werknemer van de onderneming die een bedrijf overneemt als de werknemers van het bedrijf dat overgenomen wordt moeten tevreden zijn met de onderhandelingen wil met het proces vloeiend laten verlopen.

Verschillende soorten overname van een bedrijf

Er zijn meerdere manieren om een bedrijf over te nemen. We zullen hier vier soorten behandelen waarop men een bedrijf over kan nemen.

De eerste manier is de management Buy-In, de MBI. Hierbij neemt u een bedrijf over waar u niet werkt. Nadat u het bedrijf heeft overgenomen voert u het management van het bedrijf.

Daarnaast kunt u een bedrijf overnemen waar u zelf werkt. Dit heet de management Buy-Out waar u feitelijk uw eigen management uitkoopt en zelf het management overneemt.

Daarnaast kunt u een bedrijf overnemen van familie. Hierbij moet u er op letten dat de overnameprijs niet te laag is omdat het familie is. De belastingdienst zal hier namelijk op letten.

Tot slot kunt u een bedrijf overnemen naast uw eigen bedrijf hetgeen de strategische overname is. Hierbij breidt u uw eigen onderneming uit door een bedrijf over te nemen.

Hieronder volgen nogmaal de vier mogelijkheden:

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 74

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op